З давніх часів людина при використанні землі оцінювала її перш за все з точки зору здатності виробляти урожай рослин. Тому поняття родючість ґрунту було відомо ще до становлення ґрунтознавства як науки і виражало найбільш істотну властивість землі як засобу виробництва.
За останнє десятиріччя регулювання родючості ґрунту набуло неабиякого значення для отримання оптимальних результатів при вирощуванні сільськогосподарських культур.

Моніторинг агрохімічних показників здійснюється з метою оцінки родючості ґрунту та доступності елементів живлення (NPK) для сільськогосподарських культур, потреби у використані добрив, виявлення взаємодії мінеральних добрив з ґрунтом. Це дозволяє робити висновки про необхідність хімічної меліорації, строки внесення добрив, поглинальну та буферну здатність ґрунту, ступінь кислотності або лужності, характер засолення ґрунту та інше.

Від вмісту в ґрунті корисних речовин та їх доступності залежить врожайність сільськогосподарських культур. Якщо таких речовин недостатньо, земля потребує внесення добрив. Не розуміючи реальної якості ґрунту, інколи сільгоспвиробники вносять зайві дози мінеральних добрив і мікроелементів, несучи невиправдані витрати, але не отримуючи від цього віддачі. Відсутність або надлишок одного з елементів може блокувати надходження інших життєво важливих елементів.

Кожен сільгоспвиробник, фермер ставить собі завдання отримати прогнозований урожай потрібної якості, оскільки лише за таких умов вирощена продукція стає товаром. Тому проведення агрохімічного обстеження (аналізу ґрунтів) — це фундамент, на якому будується вся система удобрення та технологія вирощування сількогосподарських культур.

Для раціонального використання добрив необхідно знати яка кількість макро- та мікроелементів, міститься в ґрунті на кожному полі, відповідно, розрахувати необхідну кількість добрив під запланований урожай в залежності від культур.
На сьогодні в процесі розвитку науки і агротехнологій правильна стратегія покращення родючості ґрунту та застосування добрив базується на проведенні ґрунтових аналізів. Саме розуміючи якість ґрунту можна програмувати майбутній врожай і покращувати його властивості шляхом застосування добрив та меліоративних заходів.

Стандартний аналіз ґрунту включає визначення кислотного індексу (pH), вміст: гумусу, азоту (N), фосфору (P) і калію (K). Додатково можна визначити вміст найбільш важливих мікроелементів, таких як магній (Mg), бор (B), залізо (Fe), цинк (Zn) і марганець (Ma).

З метою планування ефективних агротехнічних заходів при вирощуванні сількогосподарських культур, лабораторія Агроекспертсервіс надає сільгоспвиробникам та землекористувачам послуги з аналізу якісних показників ґрунту. Ми переконані що якість ґрунту є основою сільгоспвиробництва і має бути фундаментом в плануванні агротехнічних заходів для досягнення стабільно високих врожаїв.

Навігація порталу

Календар

«    Май 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Погода

Фотогалерея

Новини з AgroPortal.ua

Трейдери: На українське зерно не скаржились
Трейдери в цьому сезоні не отримували жодних нарікань на українські зернові, але продовжуватимуть приділяти увагу якості та працювати, щоб українські стандарти наближались до європейських.

Пересівати чи не пересівати: визначальною є густота посівів
Сильна гроза з вітром на півдні Вінницької області спричинила масовий змив посівів сільськогосподарських культур.

Укрзалізниця запустила пілот з графікових маршрутів перевезення зерна
«Укрзалізниця» розпочала пілотний проект з відправлення організованих графікових маршрутів для перевезення зернових вантажів.

Оприлюднено графік роботи мобільних інформцентрів для фермерів
Міністерство аграрної політики та продовольства оприлюднило графік роботи інформаційних центрів з підтримки фермерів.

Сварог Вест Груп недосіяла 35% площ через негоду
Посівна кампанія корпорації «Сварог Вест Груп» цього року затягується через надмірну кількість опадів, перенасичений вологою ґрунт.

Ціни падають: виробники поспіхом розпродають залишки моркви зі сховищ
Черговий тиждень поточного року став переломним на ринку моркви в Україні: зростання цін у даному сегменті впродовж 6-ти попередніх тижнів не тільки припинилося, а й змінилося на зменшення.